Geodog träningstips

Från CachingWiki
Hoppa till: navigering, sök

Träningstips av Ezzmee som har en "äkta" geodog

Att ge generella träningsråd när det gäller hundar är inte helt enkelt eftersom alla hundar är olika individer och svarar upp olika. Att dessutom alla hussar och mattar är precis lika olika i sitt sätt att utöva ledarskapet gör det ännu mer svårt. Och dessutom: Att ge folk råd om hunduppfostran är ungefär som att på det här forumet vara för eller emot ett powertrail – du får garanterat veta att du lever av andra som inte håller med dig!

http://forumbilder.se/images/ef1201071458Pe1b2.jpg

Så återigen: Bara för att det fungerat för mig, behöver det inte fungera för dig. Utan testa, testa, testa! Några ödmjuka synpunkter bara som de flesta hundmänniskor ändå brukar vara rätt överens om:


Försök varje gång att börja träningen med någon form av ritual – tänd en tändsticka, sätt på hunden ett speciellt halsband, vad som helst som du normalt sett inte gör annars – för att hunden skall förknippa ritualen med att nu är det dags att skärpa till sig och att nu är det inte bara vanlig lek som gäller utan nu skall vi även jobba lite. Klaga inte och framförallt bestraffa aldrig hunden när den gör fel eller ledsnar. Däremot: Överös den med beröm när den gör rätt! Se alltid till att hunden har en positiv minnesbild av träningen när ni slutar.


Man får försöka anpassa träningen till vad hunden uppskattar för typ av belöning: Måste man belöna den med godis eller räcker det med glada tillrop? Är det hopp och lek som är det roligaste hunden vet eller är det att kampa? Det vet bara du som ägare och när hunden gjort rätt gäller det för dig att använda din fantasi. På något vis måste du få in momentet belöning i omedelbar direkt anslutning – samma tiondels sekund! – som hunden gjorde det du ville att den skulle. Samtidigt får inte belönandet gå till överdrift utan dra ner på det lite när momenten väl sitter. Samtidigt måste du ställa dig frågan om det hunden uppskattar bäst även är den bästa belöningen. Har du en dominant hund som älskar att kampa kanske du ändå skall avstå eftersom du annars riskerar att förstärka ett beteende som kan vara svårt att hantera för även många erfarna hundägare. Har du å andra sidan en godistokig hund är risken stor att du snart hittar hundens nos nerkörd i din ficka snarare än i backen där den borde vara. En överdrivet lekglad hund som får leva loppan för en stund som belöning kan sedan vara lite svår att ta hem igen, det vill säga få den att dämpa sig och vilja börja jobba igen. Så alternativa belöningar kan ibland behöva uppfinnas av föraren när de gamla är för effektiva.


Målet med all uppmuntran är att det slutligen skall räcka för hunden att som belöning få se en väldigt nöjd, glad och harmonisk förare och att det är förarens kroppsspråk och hållning snarare än rösten som förmedlar denna känsla till hunden.


Lite träning men ofta är bättre än mycket men sällan. Trettio minuters träning per dag låter lite mycket för samma moment – risken är att hunden eller du ledsnar ganska snart. Bättre kanske köra fem minuter och bryta när hunden utfört momentet perfekt. Sedan kanske ett lika kort pass senare på kvällen.


När jag började träna hund fick jag lära mig att alla näsjobb skulle tränas in ute och sedan när de väl satt kunde man göra dem inomhus. Jag försöker nu komma ihåg varför man sade så men kan faktiskt inte komma på rationellt skäl till varför det skulle behöva vara på detta viset. Det skulle möjligen kunna vara att det är svårare för hunden att gå från en trygg och van miljö till att sedan göra samma sak på en ny okänd och främmande plats. Men väljer du att börja inomhus tror jag inte det kommer att behöva betyda några problem längre fram.


För att få hunden att förstå vad som gäller är det okay att i början låta föraren håller hunden medan en medhjälpare gömmer burken/favoritleksaken/godis eller vad som nu triggar hunden och att hunden alltså ser allting. Precis innan och under tiden man sedan skickar hunden hetsar man hunden lite lätt genom att glatt upprepa det kommandoord man väljer för detta uppdrag. Inom bruks är det normalt ”Leta” eller ”Leta apport”


Dela upp momentet i små delmoment. Exempelvis: Hunden behöver inte leta upp burken utan ser den och hämtar den till dig. Beröm! Slut! Det räcker med att bara hunden hittar gömman. Beröm! Slut! Sedan efter ett tag kan när delarna sitter perfekt sätter man ihop det till ett moment. Berömmet kommer då enbart när hela momentet är avklarat.


Växla medhjälpare så ofta det går! Helst efter varje skickande men åtminstone några olika varje vecka. Med andra ord: Engagera hela vänskapskretsen att agera figuranter åt hunden. Ju fler personer som är inblandade desto snabbare förstår hunden att det är människodofter överhuvudtaget som är intressant och inte bara din eller familjens. Jag har sett hundar som går som en maskin när de spårar sin egna husses utlagda spår men som sedan totalhavererar när en okänd människa lagt ett motsvarande spår. Samtidigt är det viktigt att inte du eller andra i familjen håller i burkarna innan de utomstående rör och gömmer dem. Med andra ord: Förvara träningsburkarna i en plastpåse och häll sedan ut dem en och en allteftersom!

http://forumbilder.se/images/441201071919P87d0.jpg

Din hund kommer garanterat att gå på människovittring snarare än burkdoften i början. Och det är inget fel med det utan tvärtom: Det är väl bra med en hund som kan hitta dina borttappade nycklar eller vanten som trillade ur fickan på promenaden eller hur? Efter ett tag kommer hunden ändå säkert att på egen hand lära sig att leta även efter bara burken. Testa genom att efter ett tag gömma burkar i trädgården eller ute i skogen som får ligga garanterat orörda i en vecka. Låt sedan hunden leta efter dessa och peppa och uppmuntra den när det börjar brännas och ännu mer när den träffar på burken.


Hur hunden skall markera gömman: Eftersom vi tränade bruks så var min hund van att apportera alla fynd tillbaka till föraren och det har han i största mån fått fortsätta med när vi cachar. Samtidigt är det ju då bra om man inte har en ”tugghund” som gärna vill bita lite triumferande i bytet eftersom plastburkar inte är speciellt tåliga. Så har du en sådan hund får du vackert lov att försöka träna in en typ skallmarkering eller motsvarande om du inte är väldigt alert och hinner föreslå hunden ett byte av burk mot godis innan tänderna börjat mala sönder plasten.

Återigen: Lycka till! Och du får gärna avrapportera utvecklingen!

Två blivande geodoggar Benny (gatukorsning) och Rocky (Jackrussel)

http://forumbilder.se/images/051201074855Pcad4.jpg http://forumbilder.se/images/851201074700P6d3a.jpg