Kreativa verktyg

Från CachingWiki
Hoppa till: navigering, sök

Varning: Denna sida kan innehålla information som hjälper dig lösa mysterys.

Varning: Lägg inte upp referenser (GC-koder, namn på mysterys, platser) m.m. här. Ingen information om en specifik mystery!!!!


Denna sida är tänkt att lista kreativa verktyg som kan vara bra att ha när man löser en del mer tekniska lagda cacher.

Försök hålla ner verktygsbeskrivningarna till någon kort, rolig, beskrivande text om verktyget. Försök mest att lista verktygen, på sin höjd lista även ett av de mest triviala användningsfallen. Lista inte ett användningsfall taget rakt av ifrån hur du löst någon viss mystery; denna sida skall ge information och öppna en ny värld för geocachare; inte vara någon klipp/klista/testa sida med kompletta lösningsförslag.

Verktyg som kan hitta information gömd i filer

Bilder och ljud i mysterys är ibland väldigt väldigt mysko.

Allmänt

Ofta kommer du långt med en hexeditor eller en multi-purpose editor som gVim. Bara titta och bläddra runt i filen, är den "konstig"? Jämför gärna med hur andra filer av samma format ser ut; skiljer sig bilden du tittar på?

Exiftool

Verktyget Exiftool kan läsa ut Exif-metadata och lite annat kul; t.ex.

  • tidpunkt fotot togs
  • geolocation data
  • thumbnail

stegdetect

Verktyget stegdetect kan ofta detektera om bilddata verkar finnas gömd i själva bilden, dvs om "konstig" distribution av pixlar eller jpeg-mcu'er. Kan även gissa vilket stego-verktyg som skapat filen.

strings

Kanske enklaste men grymmaste verktyget? Windowsversion finns hos pyttemjuk. strings -n 10 fil brukar vara en bra start.

Utveckling

Det kan hända att man har vet vad man skall göra, men det är gigantiskt mycket arbete att göra det för hand. Då kan det vara en bra idé att tanka hem något utvecklingsverktyg och automatisera jobbet.

  • Java: eclipse, netbeans

Matematik

Ibland måste man räkna. Ibland så är det ju faktiskt så att det är riktiga tal, om än vi vet att i geocachingens sjuka värld så har 1(2)3 hundrafemtioelva betydelser.

Allmänt

  • Wolfram Alpha är stor och cool, jag är övertygad om att den en vacker dag kommer lösa en mystery åt mig. Tyvärr har den hittills aldrig gjort mig någon nytta, men den dagen kommer!

Spreadsheet program

  • Google Documents
  • Microsoft Excel
  • Star office

Faktorisering

Nått jag tycker är hysteriskt kul är alla som säger "faktorisera stora primtal". DOH! Då är man vilse i pannkakan! Men ibland vill man ju faktorisera stora VANLIGA tal, och då kan verktyg vara bra att ha.

Samarbeta

En del av oss tycker ju om att lösa mysterys tillsammans, och då är det ofta bra att ha en gemensam diskussion om den eller de cacher man skall knäcka. Kom ihåg att mysterylösningar aldrig får postas i publika forum, så skall ni jobba ihop med att lösa en mystery så är t.ex. forum och wikis helt fel typ av media. Istället skall era diskussioner gå i t.ex. mejl. Men ibland vill man ju ihop jobba mer interaktivt och kraftfullt än vad mejl tillåter, och då bör det ske i under hemliga former, t.ex. lösenordsskyddade samarbetstjänster!

  • Google Documents versionshantering av dokument (spreadsheets, ordbehandling m.m.). Funkar oftast super men är många inne och editerar samtidigt kan det bli pannkaka.
  • Google Wave nytt och, påstås det, häftigt. Inte använt det så mycket, men kanske är det ett lämpligt verktyg.