Oregon Egna Symboler (Custom Symbols)

Från CachingWiki
Hoppa till: navigering, sök

Från och med version 3.30 kan man i Oregon *50 modeller skapa sina egna symboler (ikoner) för waypoints. Se Garmins beskrivning http://garmin.blogs.com/softwareupdates/2010/03/personalize-your-map-with-custom-symbols.html Om man ger en symbol samma namn som en symbol som redan finns i GPS:en så ersätter den nya symbolen den gamla. Symbolerna får inte vara större än 32 x 32 pixels och ska sparas i Windows bmp 24-bit format. Man kan ha upp till 56 egna symboler i GPS:en. Här följer en steg-för-steg-beskrivning av hur man går tillväga för att byta ut symbolen för en hittad geocache från den inbyggda öppna skattkistan till en glad smiley.

1. Leta upp den bild du vill använda för den nya symbolen. Gå till www.geocaching.com och välj menyalternativet Your profile och högerklicka på den glada smileyn som finns till vänster om någon av dina hittade cacher. Välj "Spara bild som" och spara bilden på önskad plats. Bilden sparas nu i GIF-format.

2. Eftersom vi ska använda bilden till att ersätta den symbol som visas för en hittad geocache så måste vi först ta reda på vad den symbolen ska heta. Använd Windows Anteckningar för att öppna någon av dina pocket querys där du vet att du har med någon hittad geocache. Leta upp cachen. Några rader nedanför cachens namn hittar du en rad där det står <sym>Geocache Found</sym>. Det betyder att din symbol ska sparas med namnet Geocache Found.bmp.

3. Öppna bilden i Windows Paint. Välj Arkiv ->Spara som och ge bilden namnet Geocache Found.bmp. I rutan för filformat väljer du: 24-bitars bitmap (*.BMP;*.DIB). Spara bilden.

4. Zooma in bilden maximalt för att se detaljerna. Områden som ska vara genomskinliga i symbolen ska färgläggas med färgen magenta (RGB = 255, 0, 255). I detta exempel färgläggs det vita området runt smileyns ansikte med magenta. Spara bilden efter redigeringen.

5. Koppla in din GPS i datorn och välj masslagringsläget. Kopiera bilden du gjort till GPS:ens mapp \Garmin\CustomSymbols\

6. Starta om din GPS. Nu ska alla dina hittade geocacher visas som en glad gubbe i stället för en öppen skattkista.

Du kan spara tid genom att använda symboler som andra publicerat. I GSAK:s forum finns en zip-fil med användbara bilder för geocaching http://gsak.net/board/index.php?act=Attach&type=post&id=42775. I tråden http://gsak.net/board/index.php?showtopic=7033 diskuteras symbolerna och där finns också flera bilder att hämta.

För de som liksom mig tycker att 16x16 pixlar blir för litet och 32x32 blir för stort så har jag gjort några av de vanligaste symbolerna i en mellanstorlek som jag tycker blir bra i en Oregon. Bilderna nedan är tyvärr i png-format så du behöver konvertera dem till 24-bitars bmp-format innan de kan användas. Det gör du enkelt genom att högerklicka på en bild och kopiera den. Klistra sedan in den i Windows Paint och följ sedan instruktionerna från punkt 3 ovan. Använd exakt de namn som anges nedan.

http://img12.imageshack.us/img12/3097/geocachefound.png Geocache Found

http://img13.imageshack.us/img13/881/traditionalcache.png Traditional Cache

http://img94.imageshack.us/img94/8695/multicache.png Multi-cache

http://img94.imageshack.us/img94/7712/unknowncache.png Unknown Cache

http://img153.imageshack.us/img153/3708/earthcache.png Earthcache

http://img29.imageshack.us/img29/2676/eventcache.png Event Cache

http://img192.imageshack.us/img192/2240/webcamcache.png Webcam Cache

http://img689.imageshack.us/img689/2174/virtualcache.png Virtual Cache


Fler namn på geocachingsymboler finns på http://www.garmindeveloper.com/apps/GarminCustomSymbols/CustomGeocacheList.txt. Namn på waypointsymboler finns på http://www.garmindeveloper.com/apps/GarminCustomSymbols/CustomSymbolList.txt Engelsk beskrivning och fler länkar finns på http://garminoregon.wikispaces.com/Custom+Symbols


-=< Str@tocaster >=-

Uppdaterat namn 2010-06-01 Lagt till länk 2010-11-17