Smartphones

Från CachingWiki
Hoppa till: navigering, sök

Under utveckling

Denna sida är under utveckling och får leva vidare och utvecklas om den uppskattas, vi måste hjälpas åt med att fylla den med information.

Syfte

Här samlar vi lite information om smartphones, problem, egenheter och egenskaper (positiva som negativa) så att man snabbt kan utröna om det problem man upplever med sin enhet är ett fel eller egenskap, eller helt enkelt ett bra köp.

Hur gör jag?

Jag vill veta något om min telefon

Om någon rapporterat något om din modell så finns den i listan ovan under fabrikat.

Jag vill bidra med information

Det finns flera sätt, du kan själv redigera wikin om det känns bekvämt, du kan även skriva i vårt forum eller så använder du en tråd på Facebook - Geocaching sverige så kommer nog någon att föra över informationen till wikin vid tillfälle.

Vad ska jag skriva?

Beskriv dina positiva och negativa erfarenheter med din enhet, t ex hur den fungerar i dagsljus, i skogen, i stadsmiljö, drar den relativt mycket ström, hur bra fungerar kompassen osv. Är upplösningen bra för ändamålet? Ja alla små obetydliga saker kan dela med sig av, det är alltid någon som har nytta av informationen.

Något jag som startat detta önskar är att man specificerar modellen av telefon så bra som möljigt, ett exempel då det finns flera generationer av en telefon som kan skilja en del fast de heter lika är Samsung Galaxy A3, den finns i tre eller fyra generationer beroende på hur man definierar saken, A3, A3 (2016), A3 (2017) och A3 duos, här är det säkrast att man även anger telefonens beteckning, typ Galaxy A3 (2017) A320FL. Även version av Android kan vara av nytta då vissa egenheter är bundet till mjukvaran.

Värt att tänka på

Telefonfodral med magnetlås är en väldigt stor felkälla till orolig eller helt otillförlitlig kompass, likaså kan en powerbank som man håller i samma hand som telefonen störa den magnetiska kompassen.

Fabrikat

Apple


ASUS


CAT


Google


HTC

Desire

Finns väl inte någon som använder denna längre men den fungerade utmärkt, lade ut många gömmor med den, gillade dock inte skog.

One X

Denna telefon hade hyfsade GPS-egenskaper, inga större problem Hade problem med OTG

One X+

Denna telefon har problem med "sticky GPS", dvs den slutar att uppdatera positionen när den upplever att man inte rör sig, i princip oduglig att göra medelvärdesberäkningar med för utläggning av geocacher och likaså svårt att finna "nollan" när man rör sig sakta, inget ovanligt med 10 meter fel. Hade problem med OTG

Hur kommer man runt problemet?
För att ta ut koordinater till en gömma så får man investera i en GPS-modul, t ex Garmin GLO, och ansluta den med blåtand till telefonen, det ger nästan lika bra prestanda som en frilufts-GPS. För själva skattjakten så kan man finta telefonen genom att gå fort mot målet och aldrig stanna, försöka syfta "nollan". Men så fort man stannar så går det inte att lita på positionen.Huawei/Honor

Huawei P8 Lite (ALE-L21C432)

Android 6.0 version B63x
Denna telefon har problem med "sticky GPS", dvs den slutar att uppdatera positionen när den upplever att man inte rör sig, i princip oduglig att göra medelvärdesberäkningar med för utläggning av geocacher och likaså svårt att finna "nollan" när man rör sig sakta, inget ovanligt med 10 meter fel.

Hur kommer man runt problemet?
För att ta ut koordinater till en gömma så får man investera i en GPS-modul, t ex Garmin GLO, och ansluta den med blåtand till telefonen, det ger nästan lika bra prestanda som en frilufts-GPS. För själva skattjakten så kan man finta telefonen genom att gå fort mot målet och aldrig stanna, försöka syfta "nollan". Men så fort man stannar så går det inte att lita på positionen. Har problem med OTG, klarar inte av flera enheter i min Garmin 62s (internminne och SD-kort), tas kortet ut kan den kommunicera, annars hänger telefonen sig.

Övrigt
Telefonen har låg laddström, använder man den i bilen som navigator/karta och har full skärmstyrka på så kan det hända telefonen inte laddas av strömkabeln, förbrukningen är högre än vad laddkretsen i telefonen levererar oavsett strömadapter/kabel. Så att då dra ur laddaren och springa och leta en gömma i 10 minuter för att sedan åka vidare till nästa kan leda till att man blir utan ström.

Honor 8 (FRD-L09C432/L19C432)

Android 7.0 version B405
Denna telefon fungerar rätt så bra, har inga problem med GPS eller OTG
Skärmen har något för hög upplösning för appar utan skalningsfunktion som använder TILE-kartor som t ex GCdroid och Neongeo, den sistnämnda är numera borta men en del använder den fortfarande, kartorna blir väldigt plottriga.
Går att ändra upplösningen på skärmen från FHD till HD för att spara ström, detta påverkar även visningen av rasterbaserade kartor så att de blir mera läsbara.

Android 8.0 version B521
Fungerar relativt bra, inga problem med OTG till minnen, tangentbord och så vidare, fungerade inte alls med Garmin GPSmap62, hade lite problem med kompassen som envisades att tillfälligt inte fungera, GPS fungerar väldigt bra, nollar väldigt bra och stabilt, den använder GPS, Glonass, Beidou och Galileo enligt GPS-status.
Går att ändra upplösningen på skärmen från FHD till HD för att spara ström, detta påverkar även visningen av rasterbaserade kartor så att de blir mera läsbara.

Övrigt
Telefonen har USB-C och laddas relativt fort av de flesta adaptrar, oftast inga problem att använda som navigator mellan burkarna.

Ytterligare info
För att i dagsläget 20180817 uppdatera denna telefon från Android 7 till 8 så måste man se till att ha senaste versionen av 7, B407, den går inte att patcha med en snabb uppdatering, man får ladda ner hela rasket, det görs inte automatiskt. Gå in i systemuppdateringar och tryck på de tre prickarna längst upp till höger, välj "Hämta senaste hela paket", följ instruktionerna.

När telefonen är uppdaterad till B407 så ska du ansluta telefonen till en dator, installera HiSuite, ansluta telefonen i programmet. Där kan du välja att söka efter uppdateringar och då bör Android 8 finnas tillgänglig.

Ingen information försvann på telefonen.

Honor 10

Ingen information ännu om GPS, kommer.

Skärmen har något för hög upplösning för appar utan skalningsfunktion som använder TILE-kartor som t ex GCdroid och Neongeo, den sistnämnda är numera borta men en del använder den fortfarande, kartorna blir väldigt plottriga men telefonen har en energisparfunktion för grafiken som sänker upplösningen på skärmen, om den även påverkar pixelmappningen i samma grad så borde den fungera utmärkt med t ex GCdroid.


LG


Motorola


Nokia


One+


Samsung

Galaxy Trend plus (GT-S7580)

Android 4.2.2
Trög, opålitlig GPS, dåligt med minne.

Galaxy S3 (GT-i9305)

Android 4.4.4
GPS fungerade helt ok.

Galaxy S4 (GT-i9500/i9505)

Helt ok GPS i denna.

Galaxy S6 (SM-G920F)

Android 7.0
GPS:en är ganska opålitlig. Visar ganska mycket fel när det är lite skog ivägen

Skärmen har för hög upplösning för appar utan skalningsfunktion som använder TILE-kartor som t ex GCdroid och Neongeo, den sistnämnda är numera borta men en del använder den fortfarande, kartorna blir väldigt plottriga.


Sony
Tillbehör

Så klart har vi ju även tillbehör för våra smarta telefoner, batteripack, skal och så vidare.


Laddare

IKEA Koppla

Ikeas nätanslutna 3-vägs USB-laddare Koppla USB fungerar riktigt bra, har tre portar som kan leverera tillsammans max 3,4A, En youtubekändis Big Clive har dissekerat UK-varianten och den har goda isolationsavstånd som många kinaprodukter saknar.


Powerbanks

Aukey

PB-N36
En kompakt och kraftfull powerbank med intelligent anpassning mot telefonen. Den sägs vara på 20000mAh. Jag tänker försöka mäta detta vid tillfälle. /The Forslunds

Har testat den med låg belastning under lång tid och i flera omgångar utan att ladda den, fick ut dryga 12000mAh ur den vid 5v, räknar man med en medelspänning på interna batteriet på 3,7v så ger det ca 16000mAh intern batterikapacitet. Tilläggas är att jag inte vet om den var fulladdad...


Bluetooth prylar

Garmin GPS 10x

En nu utgången modell men den har den för sin tid väldigt bra presterande SiRFstar3 mottagaren som satt i bland annat Garmin 60csx. Vid de tester jag gjort med denna så presterade den likvärdigt med en Garmin GPSmap62st och betydligt bättre än de telefoner jag testade den på i öppen terräng, i skog så tappar den inte lika mycket som en telefon. Jag använde den på vintern och satte den i mössan. Kan behöva en app för att fungera beroende på telefon. Mer info kan fås av The Forslunds.

Garmin GLO

Efterföljaren till GPS 10x, i princip samma pryl, ser likadan ut förutom färgen, den har stöd för GLONASS, kan uppdatera positionen 10ggr per sekund. Har ingen själv så jag hopas att någon kan fulla på med erfarenheter.


OTG

USB - On the go möjliggör "omvänd kommunikation" så att telefonen är värd och kan ansluta till andra USB-enheter, såsom USB-minnen, GPS-enheter för filöverföring, tangentbord, mus, listan kan göras lång.


Olika kablar/adaptrar

En normal ladd eller dataöverföringskabel har en standard typ A hane och en mikro typ B hane(eller typ c). En OTG har samma anslutning mot telefonen som en laddkabel men har ofta en standard typ A hona i andra änden, det förekommer också kablar med både en hona och hane av standard typ A, totalt tre anslutningar, den tredje, standard typ A hane, används för att ladda eller strömförsörja telefon och ansluten utrustning.

Vill man t ex ansluta de flesta Garmin GPS så får man använda en adapter eller kabeln som följer med GPSen.