Sida 1 av 2

Available in Winter

Postat: tor nov 27, 2008 14:58
av frbe
Hej!
Vad anser ni att attributet "available in winter" betyder?

Om man väljer att ha med detta i sin cachebeskrivning antar jag att cachen ska gå att hitta även under en vinter med väldigt mycket snö dvs inte kräva att någon snö behöver grävas bort för att man ska hitta lådan.

Postat: tor nov 27, 2008 15:08
av The Tor
Ungefär så tolkar jag det också.

Postat: tor nov 27, 2008 17:01
av rand_althor
Den är väl inte unavailable per automatik bara för att det ligger t.ex 80 cm snö uppe på den? Snön är väl snarare att betrakta som ett temporärt hinder som man får flytta på.

Däremot om cachen inte går att ta när det är vinter så är den inte available på vintern. Ett exempel kanske kan vara om den ligger i ett område som man inte får beträda på vintern.

Postat: tor nov 27, 2008 19:04
av frbe
Men att tex gömma lådan under en sten och inte ens stenen går att hitta för att den är översnöad kan ju öka på svårighetsgraden ganska mycket... :shock:

Postat: tor nov 27, 2008 19:22
av rand_althor
Ja, men den är ju fortfarande tillgänglig.... Om än lite svårare att hitta.

Postat: tor nov 27, 2008 19:31
av jasy
rand_althor skrev:Ja, men den är ju fortfarande tillgänglig.... Om än lite svårare att hitta.
Om det varit tö och sedan frusit på så att lådan sitter infrusen så kan man hitta den utan att kunna logga den. Det har hänt mig flera gånger. Då är den ju knappast available.

Postat: tor nov 27, 2008 19:42
av Skarek
Jag anser att "available in winter" betyder att man kan komma åt cachen även när det ligger snö. Alltså att den ska vara över snön eller accosierat till något man kan urskilja över snön (normalt snödjup om det ligger mycket på platsen) så man vet ungefär var man ska gräva.

Bara för att cachen ligger kvar under 1 meter snö gör den inte "available in winter". Har man bara en blank snöyta att leta på är det omöjligt att komma på var man ska gräva (framförallt om folk inte varit grymt nogranna med koordinaterna). Var på en sån cache idag. Fanns säker massor av "ytstrukturer" på platsen i vanliga fall. Men idag var det bara en slät plan med 60 cm tung snö över allt. Gick inte ens att känna nån struktur på marken när man hoppade runt i snön, då den själv komprimerades och blev knölig. (avslutningsvis visade det sig att cachen satt över marken, så jag slapp gräva :D)

Postat: tor nov 27, 2008 20:57
av flanker27000
Jo, jag håller med ovanstående, att en cache som är tillgänglig på vintern ska ligga så högt eller på annat sätt vara relativt enkel att få tag på trots meterhög snö på platsen. En cache som du gräver ner djupt i marken är också tillgänglig på så sätt att den ligger där, men den är ju nästintill omöjlig att hitta.

Postat: tor nov 27, 2008 21:34
av RDun_Swe
UJ! vad mycket snö det går att gräva innan man hittar en cache ibland.
men man blir som barn på nytt tack vara cachingen.

jfr: http://www.geocaching.com/seek/log.aspx ... cdcb9f1a8d

Postat: tor nov 27, 2008 21:43
av basement
Skarek skrev:Jag anser att "available in winter" betyder att man kan komma åt cachen även när det ligger snö. Alltså att den ska vara över snön eller accosierat till något man kan urskilja över snön (normalt snödjup om det ligger mycket på platsen) så man vet ungefär var man ska gräva.
Håller med Skarek. Har bara letat under snö ett par gånger men ratingen höjs betydligt om den ligger under en sten i en stenmur :(

För övrigt är snöproblemet inte så stort här i Göteborg = det kan snöa 2 veckor i sträck utan att det blir vitt på marken :evil:

Postat: fre nov 28, 2008 1:05
av Uppfinnarjocke
Jag tolkar inte attributet bokstavligt. "Available" är ju ett väldigt tänjbart uttryck som går att tillämpa på i princip vad som helst. Är det täckt av sju meter snö och hundra mil från närmsta plogade väg så är den ju fortfarande "available" om man har tid och outtömliga resurser, bara det att ingen kan komma åt den i praktiken. De som formulerade attributet har garanterat inte avsett att det ska betyda att det går att hitta den på vintern utan att det inte ska vara för svårt.

Den tolkning jag gjort är att svårighetsgraden på cachen inte ska höjas nämnvärt av att det snöat ordentligt. Jag har t.ex. en cache som är gömd i marknivå i skogen - den har jag inte satt det attributet på. Ett par stadscacher, gömda ovan mark, har det däremot.

Postat: fre nov 28, 2008 12:01
av MildasVänner
Uppfinnarjocke skrev:Den tolkning jag gjort är att svårighetsgraden på cachen inte ska höjas nämnvärt av att det snöat ordentligt. Jag har t.ex. en cache som är gömd i marknivå i skogen - den har jag inte satt det attributet på. Ett par stadscacher, gömda ovan mark, har det däremot.
:thup: :thup:
Jag tycker det var en välformulerat och koncist inlägg som helt uttrycker hur jag ser på det. Tycker mig läsa i cacheloggar att jag inte är helt ensam om den åsikten heller.

Postat: fre nov 28, 2008 17:14
av rand_althor
Vänta här nu... Menar ni på fullaste allvar att en cache blir "unavailable" när det kommer snö för att det blir lite svårare att hitta?

Som Jasy var inne på kan det ju mycket väl vara så att en del cacher blir otillgängliga under vintern... Det går helt enkelt inte att komma åt dem alls. Men de flesta cacher blir ju knappast otillgängliga för att det ligger t.ex 40 cm pudersnö uppe på cachen...

Attributet tycker jag man skall använda i de fall då det kan råda tveksamheter om cachen går att logga på vintern, antingen genom att det inte går att komma in på området, eller att den kan vara otillgänglig av andra skäl. Attributen är ju till för att hjälpa till att tala om hur gömman är till sin natur.

Postat: fre nov 28, 2008 19:05
av frbe
Ett sätt är kanske att lägga till attributet "unavailable in winter" dvs en överkryssad snökristall om det är så att cachen inte går att logga överhuvudtaget på vintern. :D

En av svårigheterna eller kanske tjusningen med geocaching beroende på hur man ser det är att "reglerna" tolkas olika av olika personer.

Jag tycker själv att det inte skulle skada med lite mer klarhet i vad som menas med de olika "reglerna" men det är min personliga åsikt och jag kommer ju inte sluta leta cacher bara för att saker är lite luddiga ibland. :D

Postat: fre nov 28, 2008 22:42
av flanker27000
frbe skrev: Jag tycker själv att det inte skulle skada med lite mer klarhet i vad som menas med de olika "reglerna" men det är min personliga åsikt och jag kommer ju inte sluta leta cacher bara för att saker är lite luddiga ibland. :D
Det kommer nog aldrig kunna bli total klarsyn i regelverket eftersom det finns så många olika situationer och bedömningar beroende på plats, person och tillfälle. Själv tar jag alltid såväl terräng/svårighetsrating som attribut med en nypa salt eftersom jag märkt väldigt många gånger att jag inte delar uppfattningen om dessa som den som lagt ut cachen. Men smaken är som vanligt som det man har nånstans akterut.